Witam
zastanawiam się nad tym czy zostać przy Microsoft Defender czy zainstalować: Emsisoft Anti-Malware Home, Eset , bitdefender, g data. Przy czym nie do końca wiem czy Emsisoft to Internet Security. Dodatkowo mam zainstalowany SecureAPlus.
Dzięki za poradę. Czekam może się jeszcze ktoś wypowie

Ja polecam mojego składaka:
SpyShelterFW
Shadow Defender
Sandboxie
Na żądanie przy większych testach
Vmware
Mogę Ci polecić cały pakiet od Avasta jako jedyny ma bardzo dobrą ochrone ,,osłona przed ransonware,,
Kiedyś Avast był kiepski ale poprawili go
Co możesz dorzucić do przeglądarki :
- adguarda lub ublocka
- Click&Clean (w ustawieniach zaznaczyć by kasował prywatne dane przy zamykaniu przegrądarki
- TrafficLight
- User-Agent Smart Switcher
- Urban vpn
Co do Avasta proponuję zmodyfikować w ustawieniach opcje dot. skanu na żądanie (pełny skan -skanowanie lokalizacji - skanowanie podczas uruchamiania systemu - skanowanie niestandarowe) wszystko na maxa.
Odznaczyć wszystko w ,,ustawienia prywatność,,
Ochrona real time zostawić bez zmian. Zmień tryb inteligentny na tryb ścisły w ustawieniach (osłona przed ransomware)
Skanery na żądanie: hitman pro - dr.web - eset
dr.web-- ruski nie polecam
(12.03.2022, 17:25)Cici napisał(a): [ -> ]dr.web-- ruski nie polecam
Ruski ale nie odwalił takiego numeru jak Kacperski w trakcie cyberataku na Ukrainę

Od siebie mogę polecić pakiet G DATA Internet Security. Sam używam i jest ok.
Wcześniej korzystałem z Kaspersky oraz MKS
Emsisoft Anti-Malware Home odpadł bo to nie jest pakiet Internet Security, bitdefender nie chciał się zainstalować ponieważ gryzł się z SecureAPlus, G data fajnie działała, ale wymagała raz w tygodniu skanowania i pod koniec marudził że licencja się kończy, aktualnie zakupiłem Eseta
Może SAP używa tylko na żądanie i chciał program a raczej cały pakiet który pełni więcej ról niż tylko skaner.