![]() |
SpyShelter Firewall - Wersja do druku +- SafeGroup (https://safegroup.pl) +-- Dział: Bezpieczeństwo (https://safegroup.pl/forum-10.html) +--- Dział: Zapory sieciowe (Firewall'e) (https://safegroup.pl/forum-9.html) +--- Wątek: SpyShelter Firewall (/thread-4263.html) |
SpyShelter Firewall - ichito - 18.02.2012 Jak pewnie większość już wie, pojawiła się stabilna wersja nowego programu polskiej firmy DATPOL czyli SpyShelter Firewall 1.0 . Ponieważ to całkiem nowy produkt, posiadający nieco inne możliwości, niż anty-logger tej samej firmy, postanowiłem stworzyć osobny wątek o nim. Do tej pory informacje o SS FW były przypięte do wątku ogólnego o [Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj] Lista poszerzonych wobec SS możliwości SS FWCytat: SpyShelter Firewall [Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj] Program na razie jest "rozgryzany", ale już wiadomo, że test Comodo leak-test zaliczył z wynikiem 340/340 , co jest wynikiem bardzo dobrym![]() [Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj] Re: SpyShelter Firewall - Konto usunięte - 18.02.2012 ichito napisał(a):Program na razie jest "rozgryzany", ale już wiadomo, że test Comodo leak-test zaliczył z wynikiem 340/340, co jest wynikiem bardzo dobrym Nie wiem na jakim Windowsie testowali, ale potwierdzam na moim x64 jest komplet punktów w CTL. Mi bardzo podoba się to, że program stał się nieco bardziej automatyczny i nie pyta np. o połączenie Firefoxa z internetem (zaś w wypadku CTL pyta co chwilę o akcje). Re: SpyShelter Firewall - tachion - 18.02.2012 na poprzedniej becie też było 340/340 na windows 7 x32 Re: SpyShelter Firewall - bardok206 - 18.02.2012 Nic trzeba czekać na jakiśporządny test firewalli, bo z clt to każdy producent może zrobić specjalne reguły tylko pod tą aplikacje. Re: SpyShelter Firewall - KaMiL - 18.02.2012 Pytanie do orientujących się: czy na dzień dzisiejszy firewall SpySheltera może zastąpić inną zaporę. np. PC Tools Firewall, czy wbudowaną w AVG? Re: SpyShelter Firewall - Konto usunięte - 19.02.2012 @kamil10506: Dlaczego pytanie w temacie o zwykłym SS, skoro jest temat o SSFW? Przeniosłem. Nie wiem jak to wygląda dokładnie, ale przypomniałem sobie zażartą dyskusję na naszym forum z ubiegłego roku, która dotyczyła kontroli raw socket w Comodo. Sprawdziłem przy pomocy SocketToMe no i SpyShelter wywala monit z informacją, że chodzi o raw socket: [attachment=0] <!-- ia0 -->spyshelter_raw_socket.png<!-- ia0 -->[/attachment] Re: SpyShelter Firewall - Houdini - 19.02.2012 Ten firewall jest w pełni konfigurowalny? Własne reguły itd. Re: SpyShelter Firewall - Konto usunięte - 19.02.2012 W zakładce firewall są wypisane reguły programów, nie znalazłem jednak opcji ich edycji / dodawania / usuwania (wszystko dzieje się przy monicie?). Jest też zakładka od stref sieciowych. Re: SpyShelter Firewall - Houdini - 19.02.2012 lukasamd napisał(a):"...nie znalazłem jednak opcji ich edycji / dodawania / usuwania (wszystko dzieje się przy monicie?)..." To lipa ![]() Re: SpyShelter Firewall - ichito - 20.02.2012 lukasamd napisał(a):W zakładce firewall są wypisane reguły programów, nie znalazłem jednak opcji ich edycji / dodawania / usuwania (wszystko dzieje się przy monicie?). Muszę przyznać, że również odczuwam brak możliwości edytowania reguł. Niemniej nieco pogmerałem w programie i mam kilka spostrzeżeń: * czytałem o problemach z zapamiętywaniem regułi decyzji o usuwaniu procesów z listy w zakładce "Firewall"...nie zauważyłem "amnezji" SSFW w tym względzie, a przy tym wydaje mi się, że część takich problemów może wynikać z prostej przyczyny - jeśli chcemy usunąć regułę i pokazuje się nam komunikat o potwierdzenie decyzji, to należy pamiętać , że domyślną decyzją jest "Nie" ...jeśli więc tylko klikniemy na potwierdzenie automatycznie "Enter" na klawiaturze, to reguła nie jest usuwana - trzeba wybrać przycisk "Tak" w oknie komunikatu [Obrazek: 10934242_FW_polish_rules.jpg] * co do edytowania reguł przydzielonych przez moduł zapory ...w jej oknie nijak ustawić reguły, ale spróbowałem i da się przynajmniej zmienić ją w zakładce "BW listy" - poszukiwaniu reguły można sortować po nazwie procesu, lokalizacji albo wg wpisów w kolumnie "Moduł ochrony"...szukamy "Firewall"...zaznaczamy interesujący nas proces i zwyczajnie zmieniamy przydzieloną regułę na "zezwól" lub "blokuj". Te reguły są zapamiętywane, więc po restarcie mamy wciąż to, co samodzielnie ustaliliśmy...działa na pewno, bo sprawdzałem u siebie ![]() * "odkryłem"...choć może to za dużo powiedziane...że na dole ekranu BW list po zaznaczeniu jakiegoś procesu wyświetlana jest informacja na temat danej reguły, co może być przydatne nie tylko jeśli chodzi o reguły przydzielane przez zaporę, choć w jej przypadku może być istotne - rozróżniane są reguły np. dla próby nasłuchiwania portu, pobrania pakietu z zewnątrz, nawiązania połączenia czy połączenia przychodzącego. BTW...na obrazku jest reguła dla CCleanera...pamiętacie rozważania o tym czy CCleaner łączy się z siecią czy nie?...wtedy miałem komunikat z OA, teraz SS FW potwierdza moje obserwacje ![]() [Obrazek: 10934241_FW_polish_BW_list.jpg] Re: SpyShelter Firewall - bardok206 - 20.02.2012 Mogliby wypuścić tego firewalla z dodatkowym modułem monitorującym połączenia. Co,kiedy , z kim, od ,kogo, statystyki, downloadu, uploadu. O wiele gorsze "szmelce" to posiadają. Re: SpyShelter Firewall - ichito - 20.02.2012 bardok206 napisał(a):Mogliby wypuścić tego firewalla z dodatkowym modułem monitorującym połączenia. Co,kiedy , z kim, od ,kogo, statystyki, downloadu, uploadu. O wiele gorsze "szmelce" to posiadają. Nie ma nic prostszego, jak napisać do producenta ![]() I jeszcze jedna uwaga odnośnie samych licencji...znalazłem informację, że powiadomienia o zakupionych czy upgradowanych licencjach przychodzą za pośrednictwem plimus.coma nie bezpośrednio od Datpolu. Jeśli ktoś oczekuje na swoją licencję, konieczne jest sprawdzenie maila pod kątem takiego adresata Cytat: Open the email addressed Plimus Sales <[email protected] [Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj] Sprawdzić trzeba nie tylko w "odebranych", ale też w folderze "spam", "wiadomości śmieci" lub coś podobnego.Re: SpyShelter Firewall - Konto usunięte - 20.02.2012 Warto też zauważyć, że to dopiero wersja 1.0 . Kto wie, jak ten program będzie wyglądał np. za rok ![]() Re: SpyShelter Firewall - bardok206 - 20.02.2012 Daj znać ichito jaka będzie odpowiedź i czy w ogóle będzie. Pod względem szybkości i jakości odpowiedzi od suppportu w moim rankingu spyshelter jest daleko w tyle. Re: SpyShelter Firewall - Eru - 20.02.2012 bardok206 napisał(a):Daj znać ichito jaka będzie odpowiedź i czy w ogóle będzie. Pod względem szybkości i jakości odpowiedzi od suppportu w moim rankingu spyshelter jest daleko w tyle. To chyba tylko u Ciebie ![]() Re: SpyShelter Firewall - KaMiL - 20.02.2012 U mnie na stosunkowo proste pytanie odpowiedzieli po tygodniu. Mojej wiadomości spamem bym nie nazwał, a bardok chyba nie zmyśla... Coś jest na rzeczy. Re: SpyShelter Firewall - ReviewsAntivirus - 20.02.2012 Mi odpowiedzieli dopiero jak napisałem drugi raz. Re: SpyShelter Firewall - ktośtam - 23.02.2012 Właśnie zrobiłem upgrade z wersji Premium do Firewall i oto efekt: [Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj] Póki co, zero odzewu z supportu![]() Re: SpyShelter Firewall - ichito - 23.02.2012 Ktosiu nie rób instalacji nakładkowej...jeśli SS Premium wciąż da się uruchomić, to wyeksportuj wszystkie ustawienia do pliku, odinstaluj bez usuwania zapisanych ustawień i zainstaluj dopiero wtedy SSFW. U mnie w ten sposób poszło gładko i nawet jak pogubiły się jakieś Twoje wcześniejsze reguły to zaimportujesz je z zapisanego pliku. Ja takie "importy" robię raz na 1-2 miesiące na wszelki wypadek. Poza tym obydwa softy mają odrębne licencjonowanie i z tego powodu tez może być jakiś błąd. Re: SpyShelter Firewall - ktośtam - 23.02.2012 Kurczę, ale robiłem czystą instalację - najpierw odinstalowałem SS Premium a dopiero instalowałem FW... |