Jaki antywirus do Online Armour

Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)
- budżet tj. darmowy czy płatny (opcjonalnie)
- czego oczekujesz od zestawu np. automatyczne działanie (opcjonalnie)

Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 29 lip 2012, 19:50

System operacyjny:
Tutaj wpisz używany system operacyjny
Windows 7 64 bit

Zastosowanie:
Napisz, do jakich celów jest używany komputer np. zakupy, bankowość, portale społecznościowe
ogólnie internet+bankowość ( przelewy itp.)

Specyfikacja komputera (opcjonalne):
Podzespoły bazowe komputera
Intel Dual Core E 2160 + 2 giga ramu+płyta Gigabyte GA-P31-DS3L + router Linksys
Witam. Jest to mój pierwszy post więc przedstawię się - mam na imię Robert, jestem ze Szczecina. Do tej pory miałem Comodo Firewall + Avira + Spybot. Po uruchomieniu skanowania Hitmanem wyszło mi parę pronlemów dlatego chcę spróbować jakiegoś innego zestawu. Na początek zainstalowałem Emsisoft Online Armour+Malwarebytes Anty Malware + został Spybot . Za Avirę potrzebuję innego antywirusa. Chciałem zainstalować Ashampoo Anty Malware ( dobry w testach a jednak nie zauważyłem żeby go polecano na tym forum). NIestety mam problem z aktualizacją ( weryfikacja ważności licencji) i prosze o pomoc w wyborze innego antywira, oraz w poprawieniu , jeśli zachodzi potrzeba, całego zastawu. Mam równierz sandiboxe ale na kompie jest jeszcze żona i syn a oni tego nie rozgryzą. Dzieki za pomoc.
krisbtm
Amator
  • Posty: 148
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 09.06.2012

Post 29 lip 2012, 20:07

Ja dorzuciłem do Pandy Cloud 2 pro OA i wg. mnie teraz to kompletna ochrona. Jako skanery na żądanie używam Malwarebytes, Hitman pro (raz na tydzień) i raz miesiąc CCE albo EmsisoftEmergencyKit. Spybota bym darował jak masz Malwarebytes, ewentualnie jakiś dodatek do przeglądarki sobie dodaj :)
Real Time: Windows Defender, Online Armor Premium
On Demand: Malwarebytes Antimalware, Hitman Pro, EEK
Backup: EaseUS Todo Backup Free 5.0, FreeFileSync
Awatar użytkownika
Dusiek
Użytkownik
  • Posty: 566
  • Reputacja: 21
  • Rejestracja: 01.01.2012

Post 29 lip 2012, 20:07

Jeśli płatny to Emsisoft Anti-Malware
Spybot to raczej niepotrzebny
a darmowy to Microsoft Security Essentials lub AVG Antivirus Free
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 29 lip 2012, 20:51

Dziwi mnie tylko że Ashampoo na testach w Dobrych Programach jak równierz na Safe Group uzyskał super wyniki a jest pomijany. Jestem laikiem jeśli chodzi o zabezpieczenie kompa ( do tej pory myślałem że anty wir+firewall +Spybot to wszystko) więc stąd moje pytania. A może jednak było zostawić Avirę i comodo i dodać zamiast spy bota malwarebytes?
Awatar użytkownika
KaMiL
SG PRO
  • Posty: 4680
  • Skąd: Poznań
  • Reputacja: 122
  • Rejestracja: 13.05.2011

Post 29 lip 2012, 20:58

Według mnie Avira + Comodo to dobre połączenie.
HitmanPro mógł wykryć ciasteczka lub jakieś FP.
Spybota wywal, zamiast niego Malwarebytes Anti-Malware. Skanuj nim komputer raz na kilka tygodni, pamiętaj o regularnym aktualizowaniu systemu i programów, przede wszystkim przeglądarek, Javy, czy Flasha i powinno być dobrze :>
Panda Cloud Antivirus Pro, HitmanPro.Alert, Zemana Antilogger Free, MCShield, MBAM, HitmanPro, Adblock Plus
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 29 lip 2012, 21:10

Dzięki za radę. A moze do aviry zostawić Armoura? Czy jednak wrócic do Comodo/
Awatar użytkownika
KaMiL
SG PRO
  • Posty: 4680
  • Skąd: Poznań
  • Reputacja: 122
  • Rejestracja: 13.05.2011

Post 29 lip 2012, 21:35

Jeśli Comodo Ci odpowiada, to po co zmieniać? Obie zapory są bardzo dobre :)

BTW. Armor, nie Armour ;)
Panda Cloud Antivirus Pro, HitmanPro.Alert, Zemana Antilogger Free, MCShield, MBAM, HitmanPro, Adblock Plus
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 29 lip 2012, 22:17

Masz rację. Sorry za babola. Niestety , wiem ze to nie ten dział, ale mam probnlem - nie działa mi mozilla, nie chce się zainstalować ponownie avira, aktualizacja Ashampoo stoi na ekranie sprawdzania licencji, ogólnie nie wiem o co kaman. Działa tylko iE 9.0
Awatar użytkownika
KaMiL
SG PRO
  • Posty: 4680
  • Skąd: Poznań
  • Reputacja: 122
  • Rejestracja: 13.05.2011

Post 29 lip 2012, 22:50

Pewnie masz zaśmiecony albo... zarażony system :) Czyściles smieci i rejestr jakimś programem? Skanowałeś czymś oprócz Hitmana?
Panda Cloud Antivirus Pro, HitmanPro.Alert, Zemana Antilogger Free, MCShield, MBAM, HitmanPro, Adblock Plus
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 29 lip 2012, 23:05

tak - malwarebytes. Konflikt z avira wywołał armor.Po odinstalowaniu avira poszła. Mozila dalej nie działa. Fajnie, dawno się nie bawiłem kompem - przynajmniej coś sie dzieje. Też myślę ze coś załapałem. Człowiek uczy się na swoich błędach. Walczę dalej.
Awatar użytkownika
ichito
Administrator
  • Posty: 3899
  • Skąd: Kraków
  • Reputacja: 370
  • Rejestracja: 10.06.2009

Post 30 lip 2012, 9:05

Rgomez - napisz, jaki masz stan w tej chwili na kompie. Jeśli masz jakieś problemy - dobrze odinstaluj wszystkie zabezpieczenia (łącznie z czyszczeniem ręcznym pozostałości w plikach, usługach i w rejestrze)...kiedyś pisałem o tym
real-player-removal-t6842.html#p164230
Ja bym nie rezygnował z OA...piszesz, że rodzina jeszcze korzysta więc z góry możesz poustawiać uruchamianie newralgicznych aplikacji typu przeglądarki, komunikatory, odtwarzacze multimediów i innych plików (pdf, grafika, dokumenty pakietów biurowych) w trybie Run Safer, co znacznie ograniczy ryzyko złapania jakiejś infekcji. Oczywiście nie zapominamy o aplikacjach, które traktujemy jako niezaufane :)
Masz do tego Sandboxie - możesz używać go sam nie katując pozostałych użytkowników :) Jako AV zostawiłbym MSE...na tym systemie, co masz radzi sobie całkiem nieźle...albo wrzuciłbym nowy AV w chmurze od Kingsoft.
"bezpieczeństwo jest podróżą, a nie celem samym w sobie - to nie jest problem, który można rozwiązać raz na zawsze"
"Ten Immutable Laws Of Security"
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 30 lip 2012, 9:28

Niestety. Avira zainstalowana ale nie aktualizuje się, to samo z malwarebytes, żaden skaner online nie chce sie uruchomić. Firefox nie działa, Hitman nie widzi nic. Odinstalowałem Avirę, wyczyściłem rejestr cleanerem od aviry, zainstalowałem AVg Antywirus free - nie można zaktualizować. Generalnie nie można zaktualizaowć żadnego programu antywirusowego.
Awatar użytkownika
ichito
Administrator
  • Posty: 3899
  • Skąd: Kraków
  • Reputacja: 370
  • Rejestracja: 10.06.2009

Post 30 lip 2012, 9:36

To pytanie - a łączysz się z internetem w jakikolwiek inny sposób? Nie chcę być złym prorokiem, ale jakoś pachnie mi to infekcją...
"bezpieczeństwo jest podróżą, a nie celem samym w sobie - to nie jest problem, który można rozwiązać raz na zawsze"
"Ten Immutable Laws Of Security"
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 30 lip 2012, 9:40

Internet Explorer chodzi normalnie.
Awatar użytkownika
ichito
Administrator
  • Posty: 3899
  • Skąd: Kraków
  • Reputacja: 370
  • Rejestracja: 10.06.2009

Post 30 lip 2012, 9:46

Odłącz się od sieci i wyinstaluj wszystko, o czym wiesz, że działa nieprawidłowo. Potem wyszukaj ręcznie wszystkie pozostałości po tych programach w plikach i w rejestrze oraz w pozycjach autostartu i usługach. Potem zeskanuj choćby CCleanerem. Na koniec zainstaluj najpierw Firefoxa i sprawdź czy się łączy normalnie...jeśli nie, to znaczy, że wciąż coś siedzi i trzeba wtedy analizy logów wg mnie.
"bezpieczeństwo jest podróżą, a nie celem samym w sobie - to nie jest problem, który można rozwiązać raz na zawsze"
"Ten Immutable Laws Of Security"
rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 30 lip 2012, 11:13

Wywaliłem wszystko, oczyściłem ccleanerem , przeinstalowałem firefoxa i dalej stoi na ekranie startowym
nic nie łączy. Jedyny skaner - bitdefender virus online scan - jaki ruszył nic nie wykrył.
ktośtam
Ekspert
  • Posty: 3402
  • Reputacja: 244
  • Rejestracja: 01.08.2010

Post 30 lip 2012, 11:18

rgomez
Nowicjusz
  • Posty: 19
  • Reputacja: 0
  • Rejestracja: 26.07.2012

Post 30 lip 2012, 14:22

dziękuję za pomoc ale nie miałem cierpliwości, system i tak się sypał więc postawiłem nowy. Teraz jest świeży Win 7 64 bit i powraca temat ochrony. Za radą kolegi ichito zainstaluję OA+MBAM+Hitmana, i zostaje sprawa AV.
ktośtam
Ekspert
  • Posty: 3402
  • Reputacja: 244
  • Rejestracja: 01.08.2010

Post 30 lip 2012, 14:24

Jak jesteś ogarnięty, to zestaw, który podałeś powinien wystarczyć ;)
Jeżeli naprawdę potrzebujesz AV, to może Kingsoft AV? Naprawdę lekki i skuteczny z niezłym supportem no i przede wszystkim darmowy.
Awatar użytkownika
morphiusz
Specjalista
  • Posty: 2308
  • Reputacja: 80
  • Rejestracja: 15.09.2010

Post 30 lip 2012, 14:32

A ja bym zostawił ten zestaw bez AV.
Następna

Wróć do Dobór zestawu zabezpieczającego

 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetleń
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości