Zakaz produktów Kaspersky w USA
Stany Zjednoczone zakazały produktów Kaspersky z powodu obaw o bezpieczeństwo narodowe. Od 20 lipca Kaspersky nie będzie mógł sprzedawać nowych produktów w USA, a aktualizacje zakończą się 29 września 2024 roku. Użytkownikom zaleca się odinstalowanie oprogramowania Kaspersky i przejście na alternatywy, takie jak Avast Free Antivirus, ESET Security Ultimate lub McAfee Total Protection. Na urządzeniach mobilnych warto rozważyć inne aplikacje zabezpieczające.

Więcej szczegółów można znaleźć w artykule

[Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj]

.
Odpowiedz
USA ostatnio sporo rzeczy zakazuje w tym i chińskich dronów DJI Mavic i reszty bo podejrzewa że drony szpiegują i zbierają dane do siebie.
Z tego co wiadomo to ktoś tam z wysoko postawionych ma lokowanie produktu w swojej marce, wcale by mnie to nie zdziwiło jak by to robili specjalnie.
Warstwy ochrony

1)Ograniczenie/blokowanie dostępu do danych/aplikacji
2)Odizolowanie i tworzenie osobnych baz danych/aplikacji
3)Kopia zapasowa systemu/ważnych danych.
4)Wykrywanie i kasowanie wirusów/złośliwych aplikacji.
Odpowiedz
Drony akurat tak działają. Mało ludzi wie że jak Izrael pozwolił ruskim przebadać swoje drony w czasach wojny rusko-gruzińskiej to drony nagrały dokładnie ruską bazę Grin A to było lata temu.
Odpowiedz
I teraz 2 pytania: czy USA wie o czymś lub uświadomiło sobie coś czego nie wie/nie rozumie publika? Jeśli tak, to czy interes UE jest zbieżny tutaj z interesem USA lub po prostu opłaca się być ich partnerem.?
Nie wiem jaka odpowiedź jest na pierwsze pytanie, ale na drugi warunkowo moim zdaniem odpowiedź jest raczej tak.
Odpowiedz
No ja nie wiem kto tu jest większym szpiegiem patrząc po tym jako monopol mają produkty z USA a jakie z Rosji, Chociaż myślę że Puchatek (Chiny) nie gorszy może i faktycznie więcej państw jest w europie i okolicach ale liczebnościwo jednak więcej ludzi żyje w Azji.

Myślę że telemetria będzie mocną kartą w wojnie internetowej. Choć w życiu codziennym bardziej odczujemy tą fizyczną i gospodarczą.
Warstwy ochrony

Odpowiedz
Chiny no niestety ale wręcz chcą wyłamać drzwi, widać to w logach, oczywiście nałożone są na nich restrykcje Smile

Odpowiedz
Chiny ewidentnie się ostatnio rozpychają i są w ofensywie gospodarczo-cyfrowej, a przy okazji zbierają ogromne ilości danych również włamaniami na urządzenia klientów patrz ataki takie jak niedawny polyfill[.]io, 0-day w Pinduoduo, zbieranie danych przez TikTok (zarówno przez apkę jak i dla ich LLM-a Bytespider), Temu.

O tym jak bardzo podejrzane jest chińskie e-commerce można posłuchać na filmie od Financial Times: The rise of Pinduoduo and Temu: profits and secrets dostępnym na YouTube.

Osobiście chyba znowu zrobię coś, czego dawno nie robiłem czyli pobawię się regułkami iptables/nftables. Tym razem zablokuje chińskie zakresy IP, oprócz typowych dla mnie blokad dla m.in. Facebooka, których dawno nie robiłem
Odpowiedz
Nie zapominajmy o świecie gamingu, w którym Chiny zaglądają nam tu i ówdzie - czyli Tencent i ich wszędobylskie macki vide Discord, LoL (Riot), Epic Games. Pubg, UBI, długo by jeszcze wymieniać...
Odpowiedz
Na pewno Avast i McAfee dorównają Kasperskiemu hahaha dobry jokeWink
Używam Kaspra od 2004 roku, naprzemiennie testowany z innymi AV, a wybrałem właśnie tego, bo jest najskuteczniejszy.

Zresztą wystarczy poczytać fora, każdy po testach przyzna, że Kaspersky jest b. dobry, a skoro system mówi, że jest beee, to lemingi odistalują i zainstalują co system nakazuje ("pseudo konflikt" z Rosją, albo polecą swój "rarytas" z wkładką Smile

Apropo USA: promocja teraz była: 6 miesięcy (już po tygodniu nie ma) na produkty Kaspersky (Kaspersky Standard, Kaspersky Plus, Kaspersky VPN, Kaspersky Password Manager, Kaspersky Safe kids) na zakończenie wsparcia w USA:

(trzeba być zalogowanym na nsane)

[Obrazek: image.jpeg.985dc81625066f15656e653563e6ddb4.jpeg]

Ludzie się zabijają za Kasprem, chcą go po prostu mieć, wiadomo, teraz wszyscy chcą za darmo... więc kombinują...

Gry polityczne mnie nie interesują, chodzi o sam produkt, który jest bardzo dobry.

[Obrazek: Screenshot-85.png]

Za darmo dali na pół roku, tylko trzeba było mieć VPN USA.

Link download jak coś działa:

(US version)
tylko tak napisali na www, że unavailable in USA Smile

Pamiętajcie; nauczeni po "pandemi" z 2020.03, że jeżeli system coś nakazuje, to trzeba robić dokładnie odwrotnie, bo oni mają w tym swój cel.

Lepiej zakończyć wcześniej farsę ukr-ros i nie pajacować.

Chociaż teraz może być ciekawiej, bo Gejts cały czas kombinuje jak skomplikować i uprzykrzyć ludziom życie Smile W końcu obiecał (wyimaginował/ubzdurał sobie) kilka pandemii, co ogłosił.

Pozdro. Jak nie zwariujemy to przetrwamy. Nie dajcie się zastraszyć. Strach to bardzo mocna broń.
I nie wierzyć w głupoty TV. Tongue
KIS/EIS/MKS, MBAM, HitmanPro, Eset Online, WF+uBlock
Odpowiedz
(31.07.2024, 09:02)tommyklab napisał(a):

Na pewno Avast i McAfee dorównają Kasperskiemu hahaha dobry jokeWink
Używam Kaspra od 2004 roku, naprzemiennie testowany z innymi AV, a wybrałem właśnie tego, bo jest najskuteczniejszy.

Zresztą wystarczy poczytać fora, każdy po testach przyzna, że Kaspersky jest b. dobry, a skoro system mówi, że jest beee, to lemingi odistalują i zainstalują co system nakazuje ("pseudo konflikt" z Rosją, albo polecą swój "rarytas" z wkładką Smile

Apropo USA: promocja teraz była: 6 miesięcy (już po tygodniu nie ma) na produkty Kaspersky (Kaspersky Standard, Kaspersky Plus, Kaspersky VPN, Kaspersky Password Manager, Kaspersky Safe kids) na zakończenie wsparcia w USA:

(trzeba być zalogowanym na nsane)

Tongue

No dokładnie zresztą i tak 99,9% userów to zwykły zjadacz chleba a nie jakiś wysoko postawiony generał wojskowy co ma turbo ściśle tajne dane zwykly user tylko zyska niż straci.
USA tak straszy szpiegowaniem a nie zapomnijmy gdzie jest google a FB i Microsoft i i cały nurt glównych social mediów.
Warstwy ochrony

Odpowiedz
(31.07.2024, 09:02)tommyklab napisał(a):

Ludzie się zabijają za Kasprem, chcą go po prostu mieć, wiadomo, teraz wszyscy chcą za darmo... więc kombinują...

Którzy ludzie? Grin

Avast paradoksalnie coś tam potrafi. Mcaffee jest ślepy i głupi.
A Kacperski przecież tworzą ludzie z służb ruskich Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości