Programy do nagrywania filmików- jakie?

Aplikacje pracujące pod kontrolą systemów rodziny Microsoft Windows.
Awatar użytkownika
andrzej76
Niezalogowany

Post 21 paź 2011, 17:55

Witam, pytam Was o programy do nagrywania filmików. Czy ktoś zna dobre darmowe czy też płatne tego typu aplikacje, ponieważ obecnie używam Camtasia Studio , a chciałbym sprawdzić , jak inne tego typu nagrywają i jakie posiadają funkcje- prostsze, lepsze, czy też bardziej rozbudowane, Generalnie większość filmików z testów na programach av opiera się na jednym typie programu, gdzie jak "klikają" to pojawia się ten żółty punkt- znacie jego nazwę? Wszelkie informacje będą mi przydatne i cenne. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Waves
Specjalista
  • Posty: 2027
  • Reputacja: 89
  • Rejestracja: 30.09.2011

Post 21 paź 2011, 18:01

Funkcja żółtego przycisku to właśnie Camtasia :) Też używam .
Znam jeszcze:
CamStudio - darmowy
Awatar użytkownika
Houdini
Dyskutant
  • Posty: 205
  • Reputacja: 5
  • Rejestracja: 22.07.2010

Post 21 paź 2011, 18:13

CamStudio + dodatkowy kodek do pobrania na stronie domowej i mamy dobry darmowy soft z dobrą jakością. CamStudio również ma opcję podświetlania kursora, domyślnie jest to właśnie żółte kółko ale można zmienić kształt, rozmiar i kolor.
Spyshelter + LnS
Awatar użytkownika
Eru
Ekspert
  • Posty: 2687
  • Skąd: Sosnowiec
  • Reputacja: 56
  • Rejestracja: 31.07.2009

Post 21 paź 2011, 18:25

Screenpresso PRO nie tylko umożliwia robienie zrzutów ekranu ale umożliwia także nagrywanie ekranu :D
Realtime: Sandboxie + Windows Firewall Control + NoVirusThanks EXE Radar Pro
Web browser: Firefox + Ghostery + NoScript
Password Manager: S10 Password Vault PL
Recovery: Rollback Rx
Awatar użytkownika
andrzej76
Niezalogowany

Post 21 paź 2011, 18:31

Ten CamStudio jest ok., tylko minuta czy dwie filmiku to już 90Mb danych, bardzo dużo, są takie które robią filmik powiedzmy 15 minut i jest danych mniej?
Awatar użytkownika
KaMiL
SG PRO
  • Posty: 4718
  • Skąd: Poznań
  • Reputacja: 125
  • Rejestracja: 13.05.2011

Post 21 paź 2011, 18:40

A ja proponuję zwykłe nagrywanie filmów wbudowane w VMware :)
Dla mnie jest bardzo dobry.
Już trzy lata z SG :)
Awatar użytkownika
andrzej76
Niezalogowany

Post 21 paź 2011, 19:04

Ok w VMWare jest w miarę ten Capture Movie, tylko jak nim nagrywam, to nie pokazuje mi strzałki kursora na nagranym filmiku?Wcześniej nie bawiłem się nim.
Awatar użytkownika
KaMiL
SG PRO
  • Posty: 4718
  • Skąd: Poznań
  • Reputacja: 125
  • Rejestracja: 13.05.2011

Post 21 paź 2011, 19:14

Andrzej, trzeba zmienić ustawianie, żeby był kursor. Zaraz podam instrukcję.

Aby kursor był widoczny, trzeba we właściwościach maszyny wirtualnej wyłączyć akcelerację 3D w sekcji graficznej, a w Windows (wirtualnym) zmienić ustawienia kursora myszy (Panel sterowania -> Mysz -> Opcje wskaźnika -> Pokaż ślady wskaźnika :)
Już trzy lata z SG :)
Awatar użytkownika
Houdini
Dyskutant
  • Posty: 205
  • Reputacja: 5
  • Rejestracja: 22.07.2010

Post 21 paź 2011, 19:33

andrzej76 pisze: Ten CamStudio jest ok., tylko minuta czy dwie filmiku to już 90Mb danych, bardzo dużo, są takie które robią filmik powiedzmy 15 minut i jest danych mniej?


No jeśli ktoś jest zielony w temacie obróbki/kompresji video to faktycznie lepiej soft który zrobi to od razu. Osobiście wolę z dobrej jakości materiału sobie sam skompresować.
Spyshelter + LnS
Awatar użytkownika
andrzej76
Niezalogowany

Post 21 paź 2011, 19:35

Houdini pisze: lepiej soft który zrobi to od razu.


A który program robi to od razu - Camtasia Studio robi?
Awatar użytkownika
Waves
Specjalista
  • Posty: 2027
  • Reputacja: 89
  • Rejestracja: 30.09.2011

Post 22 paź 2011, 9:27

U mnie 15 minut filmu Camtasi to 30 MB .
Plusem Camtasi jest też możliwość późniejszej obróbki filmu bez innych narzędzi.
Awatar użytkownika
aope
Dyskutant
  • Posty: 306
  • Skąd: Warszawa
  • Reputacja: 47
  • Rejestracja: 17.08.2011

Post 07 lis 2011, 20:24

Do nagrywania filmów polecam rozwiązanie wbudowane w VMware. Jest również bezpłatne Camstudio, ale nie wiem, jak się obecnie sprawuje.
This is your life and it's ending one minute at a time
http://www.youtube.com/aopeblog

Powered by mózg + Bitdefender Internet Security 2013
Awatar użytkownika
andrzej76
Niezalogowany

Post 08 lis 2011, 1:20

aope pisze: Do nagrywania filmów polecam rozwiązanie wbudowane w VMware


Tak, wiem, ale jakoś mnie nie zachwyca, mam Camtasia Studio to na niej robię filmiki, część funkcji już opanowałem, więc kolejne i kolejne filmiki będą coraz to bardziej że tak napiszę " dostrojone".
Awatar użytkownika
aope
Dyskutant
  • Posty: 306
  • Skąd: Warszawa
  • Reputacja: 47
  • Rejestracja: 17.08.2011

Post 08 lis 2011, 1:41

andrzej76 pisze: Tak, wiem, ale jakoś mnie nie zachwyca, mam Camtasia Studio to na niej robię filmiki, część funkcji już opanowałem, więc kolejne i kolejne filmiki będą coraz to bardziej że tak napiszę " dostrojone".


To nie lepiej plik wideo z vmware załadować choćby do Windows Live Movie Maker 2011, tam zmontować całość, zapisać do WMV, a następnie za pomocą np. Freemake Video Converter przekonwertować na format akceptowalny przez youtube (avi, kodek h.264)? :)
This is your life and it's ending one minute at a time
http://www.youtube.com/aopeblog

Powered by mózg + Bitdefender Internet Security 2013
Awatar użytkownika
Flash999
Specjalista
  • Posty: 1667
  • Skąd: Lipsk
  • Reputacja: 82
  • Rejestracja: 13.10.2010

Post 08 lis 2011, 15:10

aope pisze:
andrzej76 pisze: Tak, wiem, ale jakoś mnie nie zachwyca, mam Camtasia Studio to na niej robię filmiki, część funkcji już opanowałem, więc kolejne i kolejne filmiki będą coraz to bardziej że tak napiszę " dostrojone".


To nie lepiej plik wideo z vmware załadować choćby do Windows Live Movie Maker 2011, tam zmontować całość, zapisać do WMV, a następnie za pomocą np. Freemake Video Converter przekonwertować na format akceptowalny przez youtube (avi, kodek h.264)? :)

Sam przyznam - nie robiłbym tyle zachodu. Mi obróbka filmu to jakieś 45 min, z tym trwałoby z 2 godziny. Dodatkowo nauka gdzie są jakie funkcje.
Awatar użytkownika
aope
Dyskutant
  • Posty: 306
  • Skąd: Warszawa
  • Reputacja: 47
  • Rejestracja: 17.08.2011

Post 08 lis 2011, 15:16

Flash999 pisze: Sam przyznam - nie robiłbym tyle zachodu. Mi obróbka filmu to jakieś 45 min, z tym trwałoby z 2 godziny. Dodatkowo nauka gdzie są jakie funkcje.


Czy ja wiem...sama obróbka to kilka minut w WLMM (program jest banalny w obsłudze - załadowanie pliku wideo, ew. dorzucenie jakiś efektów, przycięcie tu i tam, ew. zabawa z przyspieszaniem, konwersja), większość czasu przypada na konwersje, ale tutaj wszystko zależy od procesora i ew. GPU :) Mi tam na tak proste czynności szkoda byłoby kasy na Camtasia Studio, no ale jak kto lubi/woli :P
This is your life and it's ending one minute at a time
http://www.youtube.com/aopeblog

Powered by mózg + Bitdefender Internet Security 2013
Awatar użytkownika
Flash999
Specjalista
  • Posty: 1667
  • Skąd: Lipsk
  • Reputacja: 82
  • Rejestracja: 13.10.2010

Post 13 lis 2011, 11:41

aope pisze:
Flash999 pisze: Sam przyznam - nie robiłbym tyle zachodu. Mi obróbka filmu to jakieś 45 min, z tym trwałoby z 2 godziny. Dodatkowo nauka gdzie są jakie funkcje.


Czy ja wiem...sama obróbka to kilka minut w WLMM (program jest banalny w obsłudze - załadowanie pliku wideo, ew. dorzucenie jakiś efektów, przycięciw tu i tam, konwersja), większość czasu przypada na konwersje, ale tutaj wszystko zależy od procesora i ew. GPU :) Mi tam szkoda byłoby kasy na Camtasia Studio, no ale jak kto lubi/woli :P

Fakt, ale mi jakoś nie przypadł go gustu WLMM, po prostu nie wiem gdzie co jest, nie przyzwyczaiłem się :} W Camtasi zrobię wszystko za jednym razem.

Wróć do Windows

 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetleń
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 6 gości