Udostępnianie plików drukarek - win10
#1
Dobyrek wszystkim

Mam problem z którym przyznam się szczerze zgłupiałem.

Mam windows10 w wersji 1803 na 2 komputerach. Chce między nimi włączyć udostępnianie konkretnych folderów i drukarki.
Niestety nie wychodzi mi to.

W obu włączyłem wyszukiwanie komputerów w sieci. Wyszukują wszystko poza komputerami.

Zmiana sieci z prywatnej na publiczną i powrót nie pomagają.
Wyłączenie firewali też nie.

Ma ktoś jakiś pomysł/instrukcję jak to zrobić?
Odpowiedz
#2
Kiedyś u mnie zadziałało ręczne wpisane ścieżki do udostępnionego folderu z poziomu innego komputera. Format \\Komputer\Nazwafolderu, odpalasz przez windows+r normalnie albo przez pole w eksploratorze Smile

Drukarkę też tak możesz spróbować Tongue

PS udostępniałem to już chyba Tongue http://theoatmeal.com/comics/printers
Człowiek, któremu zazdroszczą najlepszych pomysłów na sygnatury...
Odpowiedz
#3
Przejrzałem wszystkie usługi, odpaliłęm brakujące i w momencie próby otwarcia danego komputera wraca mi ten błąd z tego tematu:
https://safegroup.pl/thread-11443-post-2...#pid218340

Na internecie ludzie proponują koope rozwiązań, jutro to potestuje.
Odpowiedz
#4
Widzą się kompy w sieci odpowiadają na pingi itp? Ja jak chciałem udostępnić coś miedzy 8 i 10 to musiałem trochę w firewallu pogrzebać, bo wyłączenie go nie dało rozwiązania. Zmieniłeś też w ustawienia udostępniania?
Odpowiedz
#5
(26.08.2018, 19:53)rogacz napisał(a): Dobyrek wszystkim

Mam problem z którym przyznam się szczerze zgłupiałem.

Mam windows10 w wersji 1803 na 2 komputerach. Chce między nimi włączyć udostępnianie konkretnych folderów i drukarki.
Niestety nie wychodzi mi to.

W obu włączyłem wyszukiwanie komputerów w sieci. Wyszukują wszystko poza komputerami.

Zmiana sieci z prywatnej na publiczną i powrót nie pomagają.
Wyłączenie firewali też nie.

Ma ktoś jakiś pomysł/instrukcję jak to zrobić?

Możesz napisać jaki masz stan usługi Pomoc TCP/IP NetBIOS ?
Odpowiedz
#6
Na jednym nowo postawionym była domyślnie wyłączona.
Jak włączyłem - komputery się widzą, tylko jeden ma problem i wywala ten błąd przy próbie połączenia.
Odpowiedz
#7
Ok w usłudze daj na automat, domyślnie jest ręczne. Menu Start > Ustawienia > Sieć i internet > Stan > Zmień Opcje karty > Dane urządzenie sieciowe dwuklik > Właściwości > Protokół TCP IP/v4 dwuklik > Zaawansowane > WINS i na dole zaznacz Włącz system NetBIOS przez TCP/IP ok i restart sprawdź czy dalej błąd występuje.
Odpowiedz
#8
Błąd dalej występuje.
Z tego co wiem to większy problem bo koledze np przestało po aktualizacji streamować do telewizora.

Na ten moment poszedł na jednym komputerze format > i win 1703 z zablokowanymi aktualizacjami na 120 dni.
Odpowiedz
#9
(30.08.2018, 10:37)rogacz napisał(a): Błąd dalej występuje.
Z tego co wiem to większy problem bo koledze np przestało po aktualizacji streamować do telewizora.

Na ten moment poszedł na jednym komputerze format > i win 1703 z zablokowanymi aktualizacjami na 120 dni.

No ja miałem ten sam problem z przesyłaniem danych na kompie windows spacza wszystkie podstawowe funkcje....
Warstwy ochrony

1)Ograniczenie/blokowanie dostępu do danych/aplikacji
2)Odizolowanie i tworzenie osobnych baz danych/aplikacji
3)Kopia zapasowa systemu/ważnych danych.
4)Wykrywanie i kasowanie wirusów/złośliwych aplikacji.
Odpowiedz
#10
I wszystko dlatego że hindusi tam teraz rządzą...
Odpowiedz
#11
Otoczenie sieciowe nigdy w Windows nie działo w 100% poprawnie, nawet na maszynach wyposażonych tylko w W95. Z nowymi wersjami Windows przyszły nowe wersje protokołu SMB i dopełniły całości. Gdzie nie gdzie można znaleźć w sieci przebąkiwania, że w danej sieci powinien być tylko jeden master browser (serwer) a reszta komputerów powinna mieć tę usługę wyłączoną. A domyślnie jest ona włączona na każdej maszynie. I nie każdy w sieci lokalnej ma serwer pracujący 24h. Kiedyś próbowałem to poustawiać posiłkując się artykułami na trzepak.pl. Efekt tego jest taki, że teraz wszyscy mamy foldery z linkami w stylu \\nazwa zrobione na sztywno i zapomnieliśmy, że można było to robić przez mechanizm Otoczenia sieciowego.
Odpowiedz
#12
Właśnie ten sposób najlepiej działa.
U klienta jak serwer się uaktualnił na 1803 to dziś przy instalacji nowej jednostki, komputery niebyły widoczne pomimo że na nowej jednostce jest starsza wersja systemu. Pomogło ustawienie na sztywno.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości